Amos

1. Vedenia

Amos a avut o vedenie. Poti trai de pe urma unei vedenii?! El nu e prooroc si nici macar din familie de prooroci (nu are antecedente), e cioban si culegator de sicomore. Ti s-ar putea intampla si tie, asadar… Dumnezeu ii da vedenii cu foc, cu lacuste… „Iacob e prea mic pentru o vedenie atat de grozava.” Si Dumnezeu renunta la implinirea descoperirilor Sale. Cu o mana scrie cu creta pe tabla planurile Sale si cu cealalta le sterge. Ce prooroc e asta care unelteste in casa lui Israel impotriva locuitorilor tarii? „Nu mai pot indura cuvintele lui!” Vai de voi, carturari si farisei, parintii vostri i-au ucis pe prooroci, iar voi le impodobiti mormintele.

2. Crima si pedeapsa

Trei, patru pacate acolo… ce e aia la gramada pacatelor lumii? Au sfaramat Galaadul cu tavalugi de fier. Au luat robi si i-au vandut altora, uitand legamantul fratesc, purtandu-se cu ai lui fara mila. Au spintecat pantecele femeilor insarcinate ca sa isi mareasca hotarele. Au aruncat Legea, au nesocotit randuielile si au umblat in minciunile lor si ale parintilor lor. (Nu orice traditie e sfanta!) Au vandut pe drept si pe sarac pentru argint (de parca Domnul nu e mai scump decat aurul, decat mult aur curat.). Au asteptat sa treaca ziua de odihna ca sa isi poata continua afacerile. Au comercializat grau bolnav, bun doar de lepadat. Pedeapsa e legata de foc, de larma, implica daramaturi, razboi, vijelie, furtuna (ce altceva le poti da celor ce seamana vant?), zdrob si starpire, prapad (la rod si la radacina), dezbracarea indraznetilor si aruncarea lor in rusine.

3. Legaturile

Ne cunoastem gandurile doar pentru ca ni le arata Dumnezeu. Daca nu ar fi descoperiri de la Dumnezeu nu am fi constienti de noi insine. Toate lucrurile se leaga intre ele. „Doi oameni care merg laolalta vorbesc despre invoiala dintre ei.” Urletul leului vorbeste despre prada gasita… Iata legaturile. Ai dori sa strici cheagul branzii? „Sa le rupem legaturile.”

4. Poporul lui Dumnezeu

„Numai pe voi v-am cunoscut dintre toate neamurile pamantului…” A fi cunoscut inseamna a fi ales. „Pe cei ce i-a cunoscut mai dinainte, i-a si ales…” Deci, Israelul… Si totusi: „Nu sunteti voi, feciori ai lui Israel, pentru Mine, ca si Cusitii (etiopienii)? Oare nu am scos Eu pe Israeliti din pamantul Egiptului, pe Filisteni din Camfor si pe sirieni din Chir?” Levitii erau preoti lui Israel ca apoi intregul Israel sa fie un popor de preoti neamului omenesc. „Al Meu este pamantul cu tot ce cuprinde pe el…”

5. Starea vremii

„Omul cel intelept va tacea ca sunt vremuri grele.” Nu te intrece, imi spunea buna. „Se intrec in instrumente muzicale.” Perfectionarea asta continua lasa pe dinafara pe cei „umiliti si obiditi”. Pe nevoiasi ii poti cumpara cu o pereche de incaltaminte (folosita). Celor stramtorati nu li se binevesteste mantuirea. „Scoate-ma la loc larg, Dumnezeule!” E mare zarva. Trambita nu da sunete deslusite. „Nu am placere sa ascult zgomotul cantecelor tale.” Ce astepti tu de la ziua Domnului? „Voi trimite foamete pe pamant, nu foamete de paine si nu sete de apa, ci de auzit cuvintele Domnului.” Zilele intra in sac. Inca putina, foarte putina vreme… Restul e tot mai mic. Ramasita nu e decat doua solduri de carne, e un varf de ureche. „Pregateste-te, Israele, sa te intalnesti cu Dumnezeul tau!” E atata nedreptate in om incat daca fuge de leu are sa dea peste un urs si ajuns acasa se va rezema de perete ca sa fie muscat de un sarpe. „Pot caii fugi pe stanca? Se poate ara marea cu boii?” Daca nu e cu putinta atunci va rog sa nu prefaceti judecata (dreapta socotinta) in otrava si pelin. („Te-ai aradit?” isi intreba buna nepoata cand credea ca e insarcinata.) Poti ara neprihanirea lui Dumnezeu cu gandurile tale daca ele nu au fost gasite si in Hristos Iisus?

6. Acelasi Dumnezeu

In Amos 9:2-3 se gasesc cuvintele Psalmului 139:8-9. „Daca ma voi sui in cer, daca ma voi pogori in Locuinta mortilor…” Acelasi Dumnezeu e in toata Scriptura si peste tot in univers. Se vede dupa felul similar in care gandesc cei credinciosi in timpuri si locuri diferite. Acelasi Duh ii poarta si pe unii si pe altii. „Vorbirea ta te da de gol.” Cautati-L bajbaind macar ca El nu este departe de nici unul dintre noi. „Cautati-Ma si veti fi vii!”

Acest articol a fost publicat în Cuvânt de învăţătură. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s